STATE OF WASHINGTON
DEPARTMENT OF REVENUE

October 8, 2019 jwasikowski@paint.org

Jeffrey Wasikowski

General Counsel & Corporate Secretary
Paintcare Inc.

901 New York Avenue NW Suite 300 West
Washington, DC 20001

Dear Jeff Wasikowski:

Thank you for your email inquiry dated August 23, 2019, requesting confirmation that the paint
stewardship fee is part of the purchase price and thus subject to retail sales tax.

Response
When a retailer or distributor charges the “architectural paint stewardship assessment” (aka the paint

stewardship fee, or the “fee,”as described in SHB 1652, Chapter 344, Laws of 2019) to a consumer as
part of the sale of architectural paint and the sale occurs in Washington, the fee is part of the purchase
price and is subject to retail sales tax in Washington.

In Washington, all retail sales of tangible personal property are subject to retail sales tax, unless
specifically exempt. Sales tax applies to the “selling price” of tangible personal property. In defining
“selling price,” RCW 82.08.010 provides in pertinent part:

“Sales price" means the total amount of consideration, except separately stated trade-in
property of like kind, including cash, credit, property, and services, for which tangible
personal property, extended warranties, digital goods, digital codes, digital automated
services, or other services or anything else defined as a "retail sale" under

RCW 82.04.050 are sold, leased, or rented, valued in money, whether received in money
or otherwise. No deduction from the total amount of consideration is allowed for the
following: (A) The seller's cost of the property sold; (B) the cost of materials used, labor
or service cost, interest, losses, all costs of transportation to the seller, all taxes imposed
on the seller, and any other expense of the seller; (C) charges by the seller for any
services necessary to complete the sale, other than delivery and installation charges; (D)
delivery charges; and (E) installation charges. (Emphasis added.)

While the legislation provides a business and occupation (B&Q) tax exemption (see Section 15) for the
fee, there is no provision for an exemption from retail sales tax. Further, the legislation (see Section 4(c))
requires each Washington paint retailer or distributor to add the fee to the purchase price of all
architectural paint sold in Washington. Consequently, the fee is part of the selling price of the
architechtural paint and subject to retail sales tax when charged by the retailer to the end consumer.
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Note: Section 4(c) of the legislation generally requires the fee to apply at the wholesale level, unless the
retailer or distributor agrees with the producer and stewardship organization to remit the fee directly to
the stewardship organization on behalf of the producer. Sales at this level are not retail sales, therefore,
retail sales tax would not apply to the fee when applied at the wholesale level.

If you have further questions, please write again.
Sincerely,

Kurtis W. Sand

Kurtis Sand

Tax Information Specialist
Washington State Department of Revenue

rulingsdor@dor.wa.gov

The Washington Administrative Code (WAC), the Revised Code of Washington (RCW), and all cited tax
decisions (WTDs) are available on our web site at http://dor.wa.gov.




